• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Smaczne jedzenie

Kategorie postów

  • podróże (1)
  • przepis (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

SKŁADNIKI:
ciasto francuskie - 1 opakowanie jabłka - ok. 3 szt (np. ligol) mus jabłkowy - ok. 3-4 łyżki bułka tarta - 2 łyżki masło - 2 łyżki, roztopione cukier - ok. 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Schłodzonym (prosto z lodówki, to bardzo ważne!), ciastem francuskim wyłóż foremkę o wymiarach ok. 25×20 cm, tak by powstały wyższe brzegi. Ciasto na dnie foremki ponakłuwaj widelcem. Foremkę z ciastem włóż do lodówki.

W tym czasie obierz jabłka, przekrój na pół, oczyśc gniazda nasienne i pokrój w cienkie, ok. 1 mm plasterki.

Na dno ciasta wysyp bułkę tartą.

Delikatnie nałóż porcję  musu jabłkowego i równomiernie go rozprowadź po dnie (powinna powstać ok. 1 cm warstwa owoców).

Na musie ułóż warstwę bardzo cienko pokrojonych jabłek, nakładając na siebie plasterki (jak dachówki).

Wierzch jabłek posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 25 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

26 marca 2020   Dodaj komentarz
przepis   #przepis#SZARLOTKA#smaczne  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Agata-stokowska05 | Blogi