PRZEPIS NA SZARLOTKĘ
SKŁADNIKI:
ciasto francuskie - 1 opakowanie
jabłka - ok. 3 szt (np. ligol)
mus jabłkowy - ok. 3-4 łyżki
bułka tarta - 2 łyżki
masło - 2 łyżki, roztopione
cukier - ok. 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Schłodzonym (prosto z lodówki, to bardzo ważne!), ciastem francuskim wyłóż foremkę o wymiarach ok. 25×20 cm, tak by powstały wyższe brzegi. Ciasto na dnie foremki ponakłuwaj widelcem. Foremkę z ciastem włóż do lodówki.
W tym czasie obierz jabłka, przekrój na pół, oczyśc gniazda nasienne i pokrój w cienkie, ok. 1 mm plasterki.
Na dno ciasta wysyp bułkę tartą.
Delikatnie nałóż porcję musu jabłkowego i równomiernie go rozprowadź po dnie (powinna powstać ok. 1 cm warstwa owoców).
Na musie ułóż warstwę bardzo cienko pokrojonych jabłek, nakładając na siebie plasterki (jak dachówki).
Wierzch jabłek posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 25 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Dodaj komentarz