• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Smaczne jedzenie

Kategorie postów

  • podróże (1)
  • przepis (3)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kategoria

Przepis


PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

SKŁADNIKI:
ciasto francuskie - 1 opakowanie jabłka - ok. 3 szt (np. ligol) mus jabłkowy - ok. 3-4 łyżki bułka tarta - 2 łyżki masło - 2 łyżki, roztopione cukier - ok. 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Schłodzonym (prosto z lodówki, to bardzo ważne!), ciastem francuskim wyłóż foremkę o wymiarach ok. 25×20 cm, tak by powstały wyższe brzegi. Ciasto na dnie foremki ponakłuwaj widelcem. Foremkę z ciastem włóż do lodówki.

W tym czasie obierz jabłka, przekrój na pół, oczyśc gniazda nasienne i pokrój w cienkie, ok. 1 mm plasterki.

Na dno ciasta wysyp bułkę tartą.

Delikatnie nałóż porcję  musu jabłkowego i równomiernie go rozprowadź po dnie (powinna powstać ok. 1 cm warstwa owoców).

Na musie ułóż warstwę bardzo cienko pokrojonych jabłek, nakładając na siebie plasterki (jak dachówki).

Wierzch jabłek posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 25 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

26 marca 2020   Dodaj komentarz
przepis   #przepis#SZARLOTKA#smaczne  

PIZZA MARGHERITA

Składniki na ciasto ( na 3 pizze):

3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych (ok. 7 g)

Składniki na sos do pizzy:

przecier pomidorowy 500 g (najlepiej z bazylią i lekko solony)
suszone oregano – pół łyżeczki
2 ząbki czosnku
sól – do smaku
cukier – płaska łyżeczka

Dodatkowo:

mozarella
i inne składniki, które chcesz umieścić na swojej pizzy

Przypotowanie:

Drożdże pokrusz do dużej miski i wlej do nich 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej, ale ciepłej).
Wymieszaj je palcami tak, by dobrze się rozpuściły. Jeśli używasz suchych drożdży to postępuj tak samo, ale nie musisz ich już rozdrabniać palcami oczywiście.
Do tak rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę, sól, dolej oliwę i wyrabiaj ciasto. Nie dosypuj mąki – ciasto będzie się trochę kleić. Zamiast mąki posmaruj wnętrze dłoni oliwą i dalej zagniataj. Uformuj kulę, oprósz ją na wierzchu odrobiną mąki (wyrastające nie będzie brudzić ściereczki), przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 h. Czasami, w chłodniejsze dni ciasto potrzebuje 1,5 h do wyrośnięcia, w gorące dni jest gotowe już po 40 minutach – będziesz wiedziała kiedy czas na kolejny etap.

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części i znowu zwilżonymi oliwą dłońmi uformuj 3 kule.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozlej kilka kropel oliwy i rozprowadź ciasto rękami. Tak, żeby uformować spód do pizzy taki jak na zdjęciach.

Czas na sos do pizzy. Ja to robię tak, że mieszam przecier pomidorowy z płaską łyżeczką cukru, solą do smaku, suszonym oregano i dwoma, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Najbardziej lubię przeciery pomidorowe, które już w swoim składzie mają bazylię i odrobinę soli.
Gotowym sosem smaruję cienko spód do pizzy i wkładam ją do piekarnika. Podpiekam ten spód, aż boki się zrumienią (w moim piekarniku to jest jakieś 20-25 minut), a na sam koniec posypuję pizzę startym serem mozarella i wkładam do piekarnika jeszcze na kilka minut, aż ser się rozpuści.

Pizza wychodzi cienka, chrupiąca i odpowiednio przyprawiona. Zamiast margherity możesz wykombinować swoją z ulubionymi składnikami. Pamiętaj jednak, żeby ser dorzucać na samym końcu.

26 marca 2020   Dodaj komentarz
przepis   #przepis#pizza#smaczne  

Przepis na Pancake

SKŁADNIKI:
mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - 1/4 łyżeczki cukier - 1 łyżka mleko - 1 szklanka jajko - 1 szt masło/olej - 1 łyżka olej - do smażenia, ok. 2 łyżki syrop klonowy, dżem, owowce itp. - ulubione dodatki do podania
PRZYGOTOWANIE:

W miseczce połącz mleko z jajkiem i łyżką roztopionego masła/oleju . Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto bez grudek, przykryj miskę (np. talerzykiem lub folia spożywczą i odstaw na 15 minut- godzinę).

Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Na ciepłą patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem 4 placuszki no account). Smaż z obu stron, na złoto.

Om man vill spela tillsammans med stora erbjudandena på Net entertainment slots samt löpande rekvirera belöningar direkt i VIP-program? Eftersom är No Account Internet casino inget till dig. Om man vill i området ha blixtsnabba transaktioner, ett enskillt snabbladdat spelutbud på 1600 casinospel och ta del av tillgång och blivit ett utav marknadens lättaste mobilcasinon? Med tanke på att tycker man definitivt till att du ska ta glimt på noaccountcasino.com.

Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem greckim, miodem i owocami.

26 marca 2020   Dodaj komentarz
przepis   #przepis#pancake#smaczne  
Agata-stokowska05 | Blogi